Welkom
op de website van Bas Labruyère

Spreker

In 2010 ging mijn film Verloren Jaren in première. De autobiografische film gaat over mijn langdurige eerste psychose ten tijde van mijn studie aan de filmacademie. De film was een groot succes en in de jaren na de première heb ik deze meer dan 250 keer nabesproken. Deze nabesprekingen vonden onder andere plaats bij opleidingen (waaronder geneeskunde, psychologie, social work en verpleegkunde), behandelteams van organisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg, werkgroepen van advocaten over dwang en drang, bijeenkomsten voor lotgenoten en familieleden, het UWV en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. In deze jaren ontwikkelde ik mijn talent als gastspreker.

Een aanwezige uit het publiek: "Een zeer indrukwekkende film, met een net zo indrukwekkende toelichting; ik vond het één van de meest inspirerende bijeenkomsten die ik ooit heb mogen bijwonen."

In 2020 maakte ik met een subsidie van ZonMw de documentaire Dit is geen Psychose. Deze documentaire gaat over mijzelf en is gemaakt toen ik gedurende mijn tweede psychose net opnieuw in zorg terechtkwam, nog te kampen had met een ernstige alcoholverslaving, thuisloos was en bijna dakloos. De documentaire was bedoeld als lesmateriaal voor onder andere studenten social work. Mede door corona is het aanbieden van dit lesmateriaal destijds niet van de grond gekomen.

Sinds 2023 biedt ik gastcolleges, masterclasses en lezingen aan waarbij ik ter ondersteuning (fragmenten uit) mijn beide films gebruik. De meest uitgebreide lezing heb ik ontwikkeld voor studenten van de opleiding tot GZ-psycholoog. Bij dit college dienen de studenten van te voren mijn film Verloren Jaren te kijken. Ik vertel ze vervolgens in drie uur mijn hele levensverhaal waarbij de aanloop naar en de inhoud van mijn beide psychoses aan bod komen, ondersteund met filmmateriaal, en ga ik dieper in op mijn herstelproces, maar ook de 'klappen op zeer' die er nog volgden. Ook laat ik mijn documentaire Dit is geen Psychose zien. Verder is er uitgebreid ruimte om in gesprek te gaan en het stellen van vragen. Ik heb deze lezing inmiddels in verschillende varianten, afhankelijk van de beschikbare tijd en doelgroep, verzorgd voor onder andere meerdere opleidingen social work, psychiaters in opleiding, medewerkers van de WMO van meerdere gemeenten en begeleiders van het Leger des Heils.

Een student: "De ervaringsdeskundige Bas is van zeer toegevoegde waarde, het verhaal blijft hangen en je krijgt op deze manier een beter beeld van de beleving van iemand die psychoses heeft meegemaakt."

Een student: "De middag met de ervaringsdeskundige is heel waardevol! Ik denk dat ik hier over vijf jaar nog steeds wel eens aan terugdenk als ik aan psychose herinnerd word." 

Bij mijn lezingen wil ik van binnenuit invoelbaar en inzichtelijk maken hoe het is een psychose mee te maken. Daarnaast wil ik een verhaal van veerkracht vertellen en inspireren over herstel. Ik wil daarbij benadrukken dat het belangrijk is de mens achter de cliënt te blijven zien, deze niet op te geven en samen te werken aan realistische doelen. Bovendien vind ik het belangrijk de inhoud van de psychose bespreekbaar te maken. Dit kan waardevol en verhelderend zijn voor een herstelproces. In mijn herstelproces heb ik enorm veel gehad aan mijn psychiater die voorstelde een film te maken over mijn psychose. Hierdoor had ik weer een doel en werd mijn psychose inzichtelijk. Dat is waardevol geweest voor het herstel van mijn identiteit.

Indien je geïnteresseerd bent in een lezing, neem dan contact op om te overleggen over de mogelijkheden. Klik hier om de film Verloren Jaren te bekijken. Klik hier om de documentaire Dit is geen Psychose te bekijken.

 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn